Kulinarny Offtop: Salmorejo cordobés.

Dziś przepis bardzo, bardzo hiszpański! Proponuję zupę pomidorową w wersji prosto z Andaluzji... na zimno. Po raz pierwszy salmorejo jadłam przypadkiem w Sevilli, później zamawiałam przy każdej kolejnej okazji.  Choć upały się już skończyły, salmorejo wciąż smakuje tak samo pysznie :)  Spróbujcie koniecznie, póki sezon na pomidory trwa!





Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
200g białego chleba
150 ml oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku
sól do smaku



Instrukcja krok po kroku:
1. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do blendera. Miksujemy.
2. Chleb kroimy na małe kawałki i dodajemy do kremu pomidorowego. Czekamy ok. 5 minut, aż rozmięknie. Miksujemy.
3. Dodajemy oliwę z oliwek i ząbek czosnku. Miksujemy. 
4. Na koniec dorzucamy szczyptę soli i miksujemy po raz ostatni.
5. Podajemy mocno schłodzone z jajkiem na twardo i jamón serrano (bez też pyszne) pokrojonymi w kosteczkę.



U mnie w domu salmorejo zrobiło niebywałą furorę i zdaje się, że zagości w naszym menu na stałe ;)
 
Przepis pochodzi ze strony: http://www.recetasderechupete.com/salmorejo-cordobes-receta-paso-a-paso/3753/

4 komentarze :

  1. Hi there would you mind sharing which blog platform you're using?
    I'm planning to start my own blog soon but I'm having a tough time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
    Drupal. The reason I ask is because your design and style seems
    different then most blogs and I'm looking for something completely unique.
    P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

    Here is my blog - Read Full Article

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello there, I discovered your web site by means of Google while looking for a comparable topic, your site came up, it seems good.
    I've bookmarked it in my google bookmarks.

    Hi there, just became alert to your blog through
    Google, and found that it's really informative. I am gonna watch out for brussels.
    I'll appreciate in the event you proceed this in future.

    Many folks might be benefited out of your writing.
    Cheers!

    Feel free to surf to my homepage ... Full Report

    OdpowiedzUsuń
  3. Będąc w Hiszpanii tego dania akurat nie jadłem. Fajnie, że trafiłem na ten przepis. Spróbuję to wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuj koniecznie, szczególnie teraz, gdy sezon na pyszne pomidory w pełni! :)

    OdpowiedzUsuń