30 marca 2015

Kulinarny Offtop: Meksykańskie Mole.

Zalet mieszkania z obcokrajowcami jest mnóstwo, jednak największym plusem mieszkania z Luisem było zdecydowanie wspólne gotowanie. Nie jestem w stanie zliczyć ilości posiłków, które przygotował on dla mnie przez 4 miesiące wspólnego mieszkania, cudownych smaków, które za każdym razem rozpieszczały moje podniebienie, a także ilości Miley Cyrus i amerykańskich kolęd, które leciały z głośników w trakcie naszego wspólnego krzątania się w kuchni (tak, Luis wybitnie upodobał sobie takie klimaty muzyczne i tylko wtedy budził się jego kulinarny talent). Zupy, obiadki, deserki. Guacamole, burrito, tacos, fajitas, enchiladas, quesadilas, czy lizaki z koziego mleka. Pokochałam kuchnię meksykańską na zabój, choć najbardziej upodobałam sobie... kurczaka.


Ile gospodyń w Meksyku, tyle przepisów na mole. A mole, to sos z gorzkiej czekolady i mieszanki kilkudziesięciu przypraw. Pikantny, wręcz piekielnie ostry! Oryginalnie podawany z indykiem, Luis jednak zwykle wybierał kurczaka. I tu znowu mamy różne opcje - czasem smażył go w kawałkach, czasem gotował i podawał poszarpanego z sosem, a czasami piekł w folii w piekarniku. W Polsce nie ma możliwości przygotowania prawdziwego mole, no chyba, że ktoś z Meksyku przyśle Wam w paczuszce specjalną bazę do sosu, którą należy tylko rozrobić z wodą (ew. słodką śmietanką). 

Można oczywiście próbować skompletować sobie te wszystkie przyprawy, przeróżne papryczki chili i kombinować w nieskończoność, ale można też przeczytać poniższy - banalnie prosty - przepis, który stworzyłam z tego co mamy w Polsce. Dziś serwuję inspirowane meksykiem mole, w polskiej, autorskiej wersji!

Składniki (dla 4 osób):
3 piersi z kurczaka
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
3 pomarańcze
 Przyprawy: chili, słodka papryka, curry, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
pieprz czarny, zielony, czosnkowy
sól
oliwa z oliwek
Instrukcja krok po kroku:
1. Piersi czyścimy, myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kawałki (pierś na 6-8 kawałków, taka duża kostka).
2. Do metalowej miski wkładamy połamaną czekoladę  i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3. Wyciskamy sok z 2 pomarańczy (trzeci do dekoracji, chyba, że zaistnieje potrzeba z punktu 4).
4. Do roztopionej czekolady wlewamy powoli sok (najlepiej przez sitko, żeby czekolada pozostała gładka) i mieszamy. Na początku zrobi się nam twarda bryła, ale dolewając dalej soku, powinna wrócić do kremowej konsystencji. Im rzadszy chcemy mieć sos, tym więcej soku musimy dodać (nawet z 3 pomarańczy).

Czas przyprawiania <3
5. Zaczynamy przyprawiać. I tutaj nie mam zielonego pojęcia, jakie proporcje przypraw powinnam Wam podać. Sypałam, tarłam, dodawałam wszystkiego tyle, aż uznałam, że jest odpowiednio ostre (a musi być bardzo ostre) i pikantne. Kombinujcie i bawcie się smakiem! :)
6. Jeśli macie odwagę na większe eksperymenty, można podgrzać sok pomarańczowy w garnuszku razem z goździkami, które oddadzą trochę swojego aromatu czekoladzie. 
7. Gdy sos mamy już gotowy, smażymy kawałki kurczaków, doprawiając solą i pieprzem czosnkowym.
8. Kurczaka podajemy z ryżem (najlepiej basmati, smażonym na oliwie - przepis poniżej) i sałatą z lekkim sosem.

Ryż
Do rondelka wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek (lub oleju z pestek winogron), rozgrzewamy. Odmierzamy w szklance ilość ryżu, którą chcemy przyrządzić i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Mieszamy. Po chwili dolewamy do ryżu dwa razy tyle szklanek wody, ile wsypaliśmy ryżu, solimy, mieszamy. Czekamy aż ryż wpije całą wodę i czekamy aż będzie miękki. Gotowe :)

Wersja z rukolą
Wersja z kapustą pekińską

Kto odważy się na taki kulinarny eksperyment? :)