tag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post1381389540501795342..comments2022-12-10T16:40:46.342+01:00Comments on Zapiski ze świata : Kulinarny Offtop: Papryka faszerowana kaszą gryczaną i serem feta.Natalia Kwiatkowskahttp://www.blogger.com/profile/15173190631903268867noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-17632993785191640822015-09-04T13:52:59.502+02:002015-09-04T13:52:59.502+02:00Albo w ogóle bez! :DAlbo w ogóle bez! :DNataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-66023472317517254072015-09-03T23:13:00.140+02:002015-09-03T23:13:00.140+02:00no nie! Leczo z kiełbasą swojską? Chyba muszę to s...no nie! Leczo z kiełbasą swojską? Chyba muszę to spróbować, żeby uwierzyć!Sądecki Włóczykijhttp://www.sadeckiwloczykij.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-87554487095365110512015-09-03T11:55:05.832+02:002015-09-03T11:55:05.832+02:00No nie zgodzę się z Tobą. To tak jak z bigosem - z...No nie zgodzę się z Tobą. To tak jak z bigosem - zwykle ludzie dodają "to co zostanie", albo właśnie najtańszą kiełbasę i to psuje całe danie. Jak ma smakować, to musi być dodana dobra (najlepiej swojska) kiełbasa. "Tanie mięso psy jedzą"!Nataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-73221450251827678412015-09-03T11:52:54.847+02:002015-09-03T11:52:54.847+02:00Ale super! Bardzo się cieszę, że smakowały :)Ale super! Bardzo się cieszę, że smakowały :)Nataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-85017517940037982212015-09-03T11:47:01.834+02:002015-09-03T11:47:01.834+02:00Wczoraj zrobiliśmy te papryki na kolację. Były sup...Wczoraj zrobiliśmy te papryki na kolację. Były super!!! :) Dzięki!:)Anna Rybaknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-71559130219926737542015-09-03T07:02:43.257+02:002015-09-03T07:02:43.257+02:00No przynajmniej ta śląska, ale wiejska czy wyborow...No przynajmniej ta śląska, ale wiejska czy wyborowa, lub każda inna z wyższej półki się nie nadaje do takich dań. To musi być taka jak na grilla;-) a jak jeszcze taka utopiona w przyprawach i marynacie to pychota!Sądecki Włóczykijhttp://www.sadeckiwloczykij.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-24858156349223868232015-09-02T22:02:03.692+02:002015-09-02T22:02:03.692+02:00Wszystko super, ale "najtańsza" kiełbasa...Wszystko super, ale "najtańsza" kiełbasa nie brzmi dobrze... Przecież to wszystko zepsuje! :(Nataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-37635120293584656802015-09-02T21:58:48.851+02:002015-09-02T21:58:48.851+02:00Dziękuję! Zapowiada się przepysznie :)Dziękuję! Zapowiada się przepysznie :)Nataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-12862351357888760832015-09-02T09:16:59.488+02:002015-09-02T09:16:59.488+02:00Jasne :) Potrzebujemy: kaszę jaglaną (ciężko powie...Jasne :) Potrzebujemy: kaszę jaglaną (ciężko powiedzieć mi ile, ja robię na oko), mleko kokosowe 1 puszka (włożone do lodówki, bo potrzebujemy z niego tę "stałą" część, która zazwyczaj wytrąca się na górze), wiórki kokosowe, migdały lub orzechy, odrobina cukru (może być brązowy, albo waniliowy). Kaszę prażymy, później dodajemy odrobinę wody i gotujemy. Gdy kasza jest jeszcze odrobinę twarda, a wody jest malutko dodajemy stałą część mleka kokosowego. Gotujemy dalej, jeśli jest za mało wody możemy dodać też trochę płynnej części mleka kokosowego. W międzyczasie dodajemy wiórki kokosowe (ok.1-2łyżki) oraz cukier. Kiedy kasza jest miękka odstawiamy ją do wystygnięcia. Następnie tworzymy kulki z kaszy, do środka wkładamy orzech/migdał i następnie obtaczamy w wiórkach. Gotowe kulki wstawiamy do lodówki na 1-2h. I to w sumie tyle ;) <br />Z kaszy jaglanej można też zrobić budyń czekoladowy - z daktyli i ciemnej czekolady. Przepis jest na Jadłonomii :)balkanyrudejhttp://balkanyrudej.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-67732593732561761622015-09-02T09:15:37.631+02:002015-09-02T09:15:37.631+02:00Mój sposób na paprykę to leczo :) Podstawowa wersj...Mój sposób na paprykę to leczo :) Podstawowa wersja: papryka czerwona (zielona i żółta też dla koloru) + kiełbasa śląska (lub najtańsza) + cebula + koncentrat pomidorowy (albo sparzyć pomidory) + ostra papryka w przyprawie. Im mniej wody się będzie dodawać tym to będzie mniej zupa, a bardziej takie gęste treściwe danie na pół tygodnia :D <br /> Oczywiście gdy bogato w domu bywa to można leczo użyć jako farszu do świeżej, wypestkowanej papryki :)Sądecki Włóczykijhttp://www.sadeckiwloczykij.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-13662580043578538712015-09-01T19:20:27.119+02:002015-09-01T19:20:27.119+02:00Cieszę się! :)Cieszę się! :)Nataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-89435368802514145502015-09-01T19:19:02.024+02:002015-09-01T19:19:02.024+02:00Pędź po chorizo do Lidla i rób! :DPędź po chorizo do Lidla i rób! :DNataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-34149720634443546762015-09-01T19:18:35.664+02:002015-09-01T19:18:35.664+02:00WEGAŃSKIE RAFAELLO? <3 <3 <3 Czy podzieli...WEGAŃSKIE RAFAELLO? <3 <3 <3 Czy podzielisz się tym cudem? :)Nataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-66944645907870475012015-09-01T15:18:41.339+02:002015-09-01T15:18:41.339+02:00Jestem wielką fanką kaszy gryczanej, jem ją w duży...Jestem wielką fanką kaszy gryczanej, jem ją w dużych ilościach i już zaczyna mi brakować nowych pomysłów na ciekawe jej przygotowanie. Faszerowana papryka wygląda bardzo smacznie, więc na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)<br />PS. kasza gryczana z hiszpańskim chorizo, to musi być przepyszne połączenie! Że też sama na to przez pół roku nie wpadłam :Pmialmaespañolahttp://mialmaespanola.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-57039505258895893482015-09-01T12:33:35.148+02:002015-09-01T12:33:35.148+02:00Mamy nastepny fajny przepis do kolekcji. Akurat je...Mamy nastepny fajny przepis do kolekcji. Akurat jestesmy fanami kaszy gryczanej, takze wszystkie dania z nia zwiazane zawsze bardzo smakują :)Cromania_plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-76604376292441252052015-09-01T11:11:02.248+02:002015-09-01T11:11:02.248+02:00ja z kaszy jaglanej robię mnóstwo rzeczy, zaczynaj...ja z kaszy jaglanej robię mnóstwo rzeczy, zaczynając od dań obiadowych, po budynie, wegańskie rafaello i inne tego typu przysmaki ;) Ogólnie kasza jaglana jest wdzięcznym do przetwarzania produktem :)balkanyrudejhttp://balkanyrudej.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-35810091337540049562015-09-01T10:53:55.238+02:002015-09-01T10:53:55.238+02:00Ooo kasza jaglana <3 Super zestawienie, już wie...Ooo kasza jaglana <3 Super zestawienie, już wiem, że kolejne zrobię według Twojego pomysłu, a potem z przepisu z kuskusem i miętą :DNataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-45287688757314914102015-09-01T10:28:58.313+02:002015-09-01T10:28:58.313+02:00Ja uwielbiam faszerowane warzywa pod każdą postaci...Ja uwielbiam faszerowane warzywa pod każdą postacią. Ja faszeruję paprykę bakłażanem, kaszą jaglaną, czosnkiem, cebulką dymką z dodatkiem masy przypraw, ale ich głównym elementem jest oczywiście papryczka chilli. Zapiekam je w naczyniu żaroodpornym w sosie pomidorowym :)balkanyrudejhttp://balkanyrudej.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-62672464537885472712015-09-01T09:46:29.417+02:002015-09-01T09:46:29.417+02:00Jeden farsz, dwa warzywa - dla Ciebie papryka, a d...Jeden farsz, dwa warzywa - dla Ciebie papryka, a dla dzieci np. cukinia, co Ty na to? :)Nataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-85400001314021284042015-09-01T09:45:53.134+02:002015-09-01T09:45:53.134+02:00Może warto dać jej jeszcze jedną szansę?Może warto dać jej jeszcze jedną szansę?Nataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-75891537538466539262015-09-01T09:42:40.407+02:002015-09-01T09:42:40.407+02:00Co zrobić, jak dzieci moje nie lubią papryki, tymc...Co zrobić, jak dzieci moje nie lubią papryki, tymczasem ja uwielbiam to danie! Proste i pyszne, choć do tej pory robiłam bez dodatku pestek dyni. Dziękuję za przypomnienie:).Magda Ciach-Baklarzhttp://italiapozaszlakiem.blogspot.de/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-3511232721434542082015-09-01T09:25:28.281+02:002015-09-01T09:25:28.281+02:00Wygląda apetycznie, mimo że nie mam szczęścia do t...Wygląda apetycznie, mimo że nie mam szczęścia do tej potrawyPatTravelhttp://pattravel.wordpress.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-9145729214650833852015-09-01T08:59:41.032+02:002015-09-01T08:59:41.032+02:00Miałam okazję jeść paprykę, o której piszesz, w ba...Miałam okazję jeść paprykę, o której piszesz, w bałkańskiej restauracji w Poznaniu, bardzo mi smakowała! Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, więc jeśli gustujesz w papryce i fecie, zdecydowanie polecam na obiad albo kolację :)Nataliahttp://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2863007778600129462.post-62149112850197595552015-08-28T18:08:05.591+02:002015-08-28T18:08:05.591+02:00Ja jadłam w Chorwacji pieczoną paprykę. To idealna...Ja jadłam w Chorwacji pieczoną paprykę. To idealna zimna przekąska. Chorwaci wykorzystują do tej potrawy gatunek - parpika roga, - o długich i mięsistych owocach. Upieczoną, wystudzoną paprykę (bez skóry) zalewają oliwą z oliwek z dodatkiem octu jabłkowego. (z <a href="http://world-valmis.blogspot.com/2015/07/co-zjesc-w-chorwacji.html" rel="nofollow">Co zjeść w Chorwacji?</a> ) twój sposób na przyrządzenie papryki jest jednak też bardzo ciekawy. Niedawno wróciłam z Grecji i tam zasmakowałam w fecie, więc pewnie ta potrawa by mi smakowała.Valmis Asianoreply@blogger.com