Strony

15 maja 2014

Kulinarny offtop: Kolorowa kasza.

Hej ho! 

Wchodzę dziś na bloga, patrzę i... widzę, jak bardzo go zaniedbałam. Gdzie te "czasy świetności", gdy pojawiał się wpis dwa razy w tygodniu? Uciekły. Ale wrócą, przynajmniej taką mam nadzieję. Tylko nie nastąpi to zbyt szybko - teraz sesja, a potem wyciskać będę z ostatnich chwil tutaj wszystko co się da. Choć to chyba nic dziwnego, że wolę wyjść na plażę/spacer/pobiegać, niż spędzać czas przed komputerem? Szczególnie, że w powietrzu czuć już ten cudowny zapach wakacji, słońce nie pozwala wyjść z domu bez okularów słonecznych, a morska woda powoli zachęca do leniwych kąpieli.  
Jest cudownie! <3

Dziś jest więc szybki przepis! Nie martwcie się, zaległe wycieczki dłuższe i krótsze jeszcze się tu pojawią, tylko trochę z opóźnieniem ;)



Składniki:
woreczek kaszy gryczanej
1 laska chorizo (najlepiej pikantnego) - można zastąpić zwykłą kiełbasą
1 średnia cukinia
1 średnia czerwona papryka
3 ząbki czosnku
ser feta (pół opakowania)
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, bazylia do smaku
oliwa z oliwek

Instrukcja krok po kroku:

1. W osolonej wodzie gotujemy kaszę - wg przepisu na opakowaniu.

2. Chorizo kroimy w plasterki, cukinię i paprykę w kostkę. Czosnek siekamy drobno.

3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chorizo, następnie czosnek. Gdy kiełbasa się podsmaży, dorzucamy cukinię i paprykę. Polewamy odrobiną oliwy, solimy.


4. Gdy warzywa będą miękkie, wsypujemy ugotowaną kaszę, smażymy ok 3 minuty. Następnie przyprawiamy pieprzem i bazylią do smaku.


5. Zdejmujemy patelnię z ognia. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.


Smacznego! :)